AI för kyla och värme

Hur kan AI hjälpa oss att kyla och värma fastigheter på ett smartare sätt? Den frågan diskuterar vi med AI-experten Christian Johansson som är vd på NODA Intelligent Systems. Med oss i studion är även Andreas Bäckäng, vd på Enrad och Gunnar Oesterreich som modererar podden.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lyssna

AI för värme och kyla

I en tid då kraven på att öka energieffektiviteten och kämpa mot klimatförändringarna blir alltmer aktuella, intar AI en avgörande roll. Men hur kan du som arbetar inom kyla och värme använda AI i praktiken?

Det här och många andra frågor om AI besvaras i vårt poddavsnitt “AI för värme och kyla” med Christian Johansson, VD för Noda Intelligent Systems, och Andreas Bäckäng, VD för Enrad.

Lyssna på avsnittet eller läs sammanfattande insikter från deras samtal.

Optimering och styrning med AI för minskade kostnader

Christian Johansson har doktorerat inom datavetenskap och specialiserar sig på tillämpningen av AI inom fjärrvärme. Han driver företaget Noda Intelligens Systems. Företaget hjälper fastighetsägare och energileverantörer med AI-lösningar som optimerar och effektiviserar uppvärmning och kylning av fastigheter.

Christian berättar att när det kommer till hantering av värme och kyla kan AI användas för att kontrollera komplexa system som uppvärmning, kylning och värmeproduktion.

Så hur kan du som arbetar in kyla och värme använda det här i praktiken? Ett exempel är att övervaka variabler som utomhustemperatur, energipriser och användarbeteende i realtid. Med AI optimeras systemen och minimerar därmed energiförbrukningen och i slutändan kostnaderna.

Termiska processer

Termisk flexibilitet i värme och kyla innebär att det finns en fördröjning i termiska processer, vilket ger möjlighet till anpassning och optimering.

Med hjälp av AI kan du förutspå och utnyttja den termiska processen, för att enklare anpassa inomhusklimatet och hålla det inom önskade gränser.

AI kan bland annat välja den bästa tidpunkten för att starta en värmepump – så att den använder billigare nattström. Eller att den minskar användningen av energi under dyrare perioder. På så sätt sparar du pengar och minskar miljöpåverkan.

Att tänka på som fastighetsägare

Det finns företag som arbetar med AI inom kyla och värme som påstår att deras lösningar innebär stora besparingar för fastighetsägaren – upp till 30%. Något som Andreas Bäckäng ställer sig tveksam till. Visst går det att göra stora besparingar, men då handlar det om att systemet varit dåligt injusterat från början.

Tyvärr är just detta vanligt i många fastigheter idag – och här ser Andreas stor potential för många fastighetsägare att spara på både miljö och pengar genom att se över sina gamla system för värme och kyla.

Men Christian poängterar att AI inte handlar om statiska inställningarna – utan om de dynamiska förloppen. Det innebär alltså att en fastighet behöver båda delarna – ett väl injusterat system och en digital lösning – för att uppnå maximala energibesparingar.

Så hur mycket kan du som fastighetsägare spara med hjälp av AI?

Om du har en väl injusterad fastighet och implementerar en AI-lösning, kan du spara mellan 10-15% i energikostnad. Implementeringskostnaderna för digitala lösningar är oftast lönsamma inom 1-3 år.

Som fastighetsägare ska du alltså tänka ett extra varv om någon säger att de kan bespara dig 30% med AI – troligtvis behöver du i så fall också se över grundproblemet till dina höga kostnader och förbrukning.

Balansera tillgång och efterfrågan med distribuerade system

Christian säger att distribuerade system spelar en central roll för att förbättra effektiviteten när det gäller värme och kyla.

Dessa system gör det möjligt för olika enheter och komponenter – som fastigheter, värmeproduktionsanläggningar och elnät – att kommunicera och samarbeta för att balansera tillgång och efterfrågan på värme och kyla.

Genom att låta dessa enheter dela data och kommunicera i realtid kan distribuerade system optimera hanteringen av värme och kyla.

Resultatet blir då en mer effektiv distribution av energi och fördelaktiga priser för användarna. Samtidigt som vi minskar vår energiförbrukning.

Utmaningar och framtida potential

En av de utmaningar som fortfarande måste tacklas är hur vi kan integrera AI i våra befintliga system för värme och kyla. Det kommer kräva stora uppgraderingar och anpassningar för att säkerställa att olika komponenter fungerar sömlöst tillsammans.

Trots dessa utmaningar ser framtiden enligt Christian lovande ut för användningen av AI inom värme och kyla. Han spår att digitala lösningar och AI sannolikt kommer att bli mer avancerade och smidigt integrerade i våra kyl- och värmesystem.

I framtiden kommer vi inte märka av att de digitala lösningarna finns där. Det kommer vara en självklar del av varje fastighet. Men deras positiva inverkan på vår komfort och hållbarhet kommer att vara tydligare än någonsin.

En hållbar framtid

Sammanfattningsvis säger Christian att användningen av AI och distribuerade system är en nyckelkomponent för att förbättra vår hantering av värme och kyla och därigenom skapa en mer hållbar framtid.

Genom att optimera våra kyl- och värmesystem med digitala lösningar – och balansera tillgång och efterfrågan med distribuerade system – kan vi minimera vår energiförbrukning och minska vår påverkan på miljön.

Utmaningen ligger nu i att implementera dessa teknologier mer brett och öka medvetenheten om deras fördelar. Ett arbete som kräver både företag som kan hantera kyl- och värmesystem på rätt sätt – samt smarta AI-lösningar för att optimera dessa väl injusterade system.

Vill du veta mer? Lyssna på podden med Christian och Andreas – där de går in på ännu mer detaljer kring AI-lösningar för värme och kyla.

Har du gamla system som behöver ses över? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet av att utveckla energieffektiva kyl- och värmesystem som använder naturliga köldmedier. Hör av dig till oss på info@staging.enrad.se så hjälper vi dig.

Fler avsnitt

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord thumbnail

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord

20240419

EU skärper f-gasförordningen thumbnail

EU skärper f-gasförordningen

20231109

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering thumbnail

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering

20231017

Så påverkas du av nya f-gasförordningen thumbnail

Så påverkas du av nya f-gasförordningen

20230329

Lär dig allt om vätgas thumbnail

Lär dig allt om vätgas

20230313

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi thumbnail

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi

20230123

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler thumbnail

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

20221205

Allt du behöver veta om CO2 R744 thumbnail

Allt du behöver veta om CO2 R744

20221023

Allt du behöver veta om ammoniak R717 thumbnail

Allt du behöver veta om ammoniak R717

20220919

Allt du behöver veta om propan R290 thumbnail

Allt du behöver veta om propan R290

20220622

Regelverken för naturliga köldmedier thumbnail

Regelverken för naturliga köldmedier

20220519

Bli hållbar med rätt akustik thumbnail

Bli hållbar med rätt akustik

20220421

Köldmedier – hur ser framtiden ut? thumbnail

Köldmedier – hur ser framtiden ut?

20220322

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.