Bli hållbar med rätt akustik

Tillsammans med Pontus Thorsson, Teknologie Doktor i akustik fördjupar vi oss i vilken påverkan akustik har på investeringskostnad och miljö. Pontus förklarar också hur du genom att förstå akustik kan spara både tid och pengar vid projektering och installation. Det här är ett avsnitt du absolut inte vill missa. En väl investerad timme i dina lurar.


I kommande avsnitt intervjuar vi Benny Hoff, besiktningsingenjör och senior inspektör på Dekra som berättar om regelverken kring tillverkning av aggregat, installation, första kontroll samt årlig kontroll. Allt utifrån gällande standarder och Arbetsmiljöverkets AFS 2017:3. 



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lyssna

Bli hållbar med rätt akustik

Akustik och ljud är kanske inte det första man förväntar sig i en podd om hållbar kyla och värme. Men faktum är att Andreas ofta ser hur hans kunder investerar för mycket pengar i ljudisolering – något de hade kunnat undvika med rätt kunskap.

I poddavsnittet “Bli hållbar med rätt akustik” pratar Pontus Thorsson, Teknologie Doktor i akustik och Andreas Bäckäng, VD på Enrad, mer om detta och tipsar om hur du kan spara in sexsiffriga belopp vid installation av kyl- och värmeaggregat.

En accepterad ljudnivå skapar hållbara miljöer

Pontus ser sig själv som en ljudnörd och tycker att ljud är halva världen. Det handlar inte bara om vad man mäter, utan hur man skapar miljöer som människor och djur trivs i – inomhus och utomhus.

Men alla har väldigt olika uppfattning om ljud, vilket gör det svårt att sätta samhällsregler för det. Pontus förklarar att vi inte kan gå efter principen att alla ska vara nöjda för då kommer ingenting hända. Det är därför vi har till exempel bullerregler.

Ibland får man en känsla av att alla strävar efter att det ska vara så tyst som möjligt. Men Pontus anser att det är något vi borde ifrågasätta mer. ”Vi är alla olika, men ren tystnad – alltså frånvaro av ljud – skulle väldigt få uppskatta”.

Det ekofria rummet

Andreas tycker att ljud är bra för det betyder att vi gör något. Pontus håller med och säger att ljud berättar något för oss – det är information.

Han berättar om ett rum på Chalmers som kallas för det ekofria rummet. Det är skapat för testningar och har ingen akustik. Om man pratar eller spelar musik där inne så går det till väggarna och försvinner.

Många som går in i det rummet upplever att det är lite läskigt och de känner sig riktigt avskärmade. När man tar bort bakgrundsljud så justerar hörseln sin känslighet. Pontus har själv upplevt att han hört sina egna hjärtslag efter en kvart i rummet, något han inte tyckte om.

När för höga kravs ställs i onödan går priset upp kraftigt

Med hjälp av Pontus och Akustikverkstan har Andreas skapat en miljö där han kan mäta ljudeffektnivån på Enrads kyl- och värmeaggregat. Detta dokumenteras sedan enligt standard så kunderna kan ta del av resultatet.

Men att mäta i labbmiljö och sedan ta ut det i verkligheten är inte riktigt samma sak. Själva ljudkällan, alltså aggregaten i det här fallet, kommer bete sig ungefär som det gjorde under testet. Men sen finns det många aspekter att tänka på, som till exempel om den ska stå ute eller inne och vad som finns runtomkring.

Dessutom finns det olika ljudregler beroende på om du är i ett industriområde, bostadsområde, om det är natt eller dag med mera. Naturvårdsverket bestämmer reglerna för utomhusljud och Boverket för inomhus.

Andreas berättar om när han skulle installera ett aggregat i ett industriområde. Han fick då veta att ljudet max skulle vara 50 decibel. Men han visste att den siffran inte stämde överens med kraven som ligger på 60 decibel. Det var inte första gången han fick höra om onödigt höga krav. När han ifrågasätter den typen av siffror är det sällan någon som kan förklara var de kommer från, säger han.

Men varför är det ett problem med för höga krav?

Att sänka ljudnivån från 60 decibel till 50 decibel låter kanske som en enkel sak. Men det är det inte.

Det gör nämligen stor skillnad på priset och kunden får betala sexsiffriga belopp i onödan för allt material som behöver stoppas in för att isolera ljudet. Onödiga pengar och lika onödig påverkan på miljön med allt extramaterial.

Du tjänar på att anställa en akustikkonsult

Pontus berättar att problemet med för höga krav är vanligt. ”Ingen blir gladare om du ställer högre krav än vad som är bestämt”, säger han.

Han kan spara sina kunder massor av pengar, för även om hans tjänster skulle kosta 100 000 kronor, så tjänar man oftast ännu mer på att dra ner kostnaderna för extramaterial.

Många investerar helt enkelt alldeles för mycket i ljudisolering.

Det är till exempel vanligt i de större städerna där det byggs mycket kontor. Man bygger med delvis öppna planlösning och så vill man sänka ljudnivåerna så mycket som möjligt.

Det är inte ovanligt att man kommer in i ett nybyggt kontor där allt är så tyst att det känns som ett helgerån att prata. ”En miljö där det är öronbedövande när någon skriver på ett tangentbord kan inte vara en lämplig miljö för människor att vistas i”, säger Jörgen.

Det blir helt enkelt för tyst. Då vet man att man investerat för mycket i ljuddämpande material.

----------------------

I poddavsnittet går Andreas och Pontus in på ännu fler detaljer kring akustik och ljud. Du får bland annat veta hur du omvandlar ljudeffektnivå till ljudtrycksnivå, och Pontus berättar om forskning och studier kring ämnet.

Har du frågor kring hur du ska tänka kring ljud med dina kyl- och värmeaggregat? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@staging.enrad.se

Fler avsnitt

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven thumbnail

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven

20240627

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord thumbnail

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord

20240419

EU skärper f-gasförordningen thumbnail

EU skärper f-gasförordningen

20231109

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering thumbnail

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering

20231017

AI för kyla och värme thumbnail

AI för kyla och värme

20230816

Så påverkas du av nya f-gasförordningen thumbnail

Så påverkas du av nya f-gasförordningen

20230329

Lär dig allt om vätgas thumbnail

Lär dig allt om vätgas

20230313

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi thumbnail

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi

20230123

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler thumbnail

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

20221205

Allt du behöver veta om CO2 R744 thumbnail

Allt du behöver veta om CO2 R744

20221023

Allt du behöver veta om ammoniak R717 thumbnail

Allt du behöver veta om ammoniak R717

20220919

Allt du behöver veta om propan R290 thumbnail

Allt du behöver veta om propan R290

20220622

Regelverken för naturliga köldmedier thumbnail

Regelverken för naturliga köldmedier

20220519

Köldmedier – hur ser framtiden ut? thumbnail

Köldmedier – hur ser framtiden ut?

20220322

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.