Köldmedier - hur ser framtiden ut?

Det här avsnittet passar dig som vill lära mer om köldmedier. Vi diskuterar köldmediernas utveckling, hur de påverkar miljön, vilka regelverk som gäller och vilka naturliga köldmedier som finns tillgängliga på marknaden. Vi får expertråd från Stig Rath, kylteknisk rådgivare, läroboksförfattare och utbildare. Stig är även en av Nordens ledande experter på naturliga köldmedier och ger sin syn på framtiden. I studion har vi som alltid med oss Andreas Bäckäng, vd för Enrad som säljer kylaggregat och värmepumpar som använder naturliga köldmedier.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lyssna

Köldmedier - hur ser framtiden ut?

I det första avsnittet av podden 1,5 grader får vi lyssna på diskussioner kring naturliga köldmedier med Andreas, VD på Enrad och Stig Rath, kylteknisk rådgivare, läroboksförfattare och utbildare.

De tar oss genom köldmediernas historia och förklarar vilka för- och nackdelar det finns med olika naturliga köldmedier.

Lyssna på avsnittet eller läs sammanfattningen.

Bland det viktigaste vi kan göra för växthuseffekten

Andreas inleder poddens första avsnitt med att förklara varför den heter 1,5 grader. När gemene man tänker på klimatförändringarna, så tänker man ofta på flygplan, bilar, överkonsumtion och brist på sopsortering.

Det många inte vet är att de syntetiska köldmedierna vi använder idag har en enorm påverkan på växthuseffekten. Att byta syntetiska köldmedier mot naturliga är bland det viktigaste vi kan göra för att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.

Stig berättar att en utmaning i Norge är att det inte finns tillräckligt med kunskap om de naturliga köldmedierna. Det gör att många väljer syntetiska – trots att vi vet att det inte är hållbart.

Vi kommer endast ha två val i framtiden, enligt Stig

Stig säger att vi kommer ha två val i framtiden: framtidssäkra och bärkraftiga köldmedier. Bärkraftiga köldmedier har lågt GWP-värde – vilket vi till exempel hittar i HFO-köldmedier.

Men Andreas inflikar att även HFO ligger illa till, då flera länder arbetar på restriktioner mot dessa giftiga ämnen.

Framtidssäkra köldmedier är de naturliga köldmedierna: propan, propen, ammoniak och CO2. Köper du en anläggning med någon av dem, kommer du inte behöva riskera att köldmediet du använder förbjuds i framtiden. Därför är det ett smart och framtidssäkert val.

Men att byta syntetiska mot naturliga köldmedier går alldeles för långsamt tycker Andreas. Idag räknar man GWP-värde på 100 år, men egentligen borde vi räkna på 20 år för att få en rättvis bild. Då kan man se att värdena är högre och farligare än många tror.

Du kan läsa mer om det i artikeln om GWP-värde.

En uppdatering av f-gasförordningen kan göra skillnad

Inom kort kommer en uppdatering av f-gasförordningen presenteras. (Edit: Efter att det här poddavsnittet skapades har den uppdaterade f-gasförordningen blivit godkänd.)

Den uppdaterade f-gasförordningen innebär bland annat att fler syntetiska köldmedier med höga GWP-värden fasas ut snabbare. Andreas säger att det är en indikation på att EU håller med om att övergången till naturliga köldmedier går för långsamt.

Benny berättar att det råder en del förvirring i branschen just nu. Han var på två olika mässor där budskapen gick isär om vilka köldmedier som kan användas eller inte. Andreas säger att han upplever samma förvirring. Bland annat finns det branschgrupper på sociala medier där det påstås att syntetiska köldmedier inte är dåliga för miljön.

Det är alltså inte så konstigt att köparna inte vet vad som är okej eller inte.

Reach – En lista med farliga och förbjudna kemikalier

Echa – european chemical agency, har en lista som kallas Reach, där de presenterar kemikalier som är dåliga för miljön och som ska förbjudas.

Stig berättar att EU har ett direktiv som säger att om man tror att ett ämne är giftigt eller skadligt för ekosystemet, ska man förbjuda det. På listan kommer förmodligen HFO hamna, vilket gör att det kan komma ett förbud mot det också.

Väljer du en kyl- och värmeanläggning med HFO, riskerar du alltså att du inte kommer kunna fylla på den om några år. Men Stig tycker att man ska avvakta med att döma ut HFO innan man vet mer om dess påverkan på miljön.

Andreas säger att Norge har kommit längre än andra länder i övergången till naturliga köldmedier. Stig håller med om att Norge ligger i framkant, men att Nederländerna är det landet som kommit allra längst. Bland annat har de länge arbetat med att ge installatörerna certifieringar för naturliga köldmedier, något som släpar i både Norge och Sverige.

Vilket naturligt köldmedium ska du välja till din anläggning?

Svaret är att det beror på. De olika köldmedierna har sina egna för- och nackdelar som man behöver ha med i beräkningarna vid valet.

Enligt Stig är ammoniak det bästa köldmediet som finns och det enda alternativet för stora industrianläggningar. Men nackdelen är att det är dyrt att köpa och underhålla eftersom anläggningarna är helhermetiska och byggda av det dyra materialet stål.

I större butiker använder man oftast CO2, eftersom man kan koppla ihop kyldiskarna med olika temperaturer. Propan är vanligare i mindre butiker och plug-in-kyldiskar där CO2 ofta blir 2–3 gånger dyrare.

En nackdel med CO2 är att köldmediet kräver ett väldigt högt tryck, vilket gör att anläggningarna blir mer komplexa. Därför behöver personalen som arbetar med dem mer kunskap och kompetens. Fördelen är att det inte är brandfarligt eller giftigt.

Idag är säkerheten så hög kring propan-anläggningar att en brandrisk inte är något man som köpare behöver oroa sig för. En stor fördel med propan är att aggregaten är enkla att arbeta med och billiga att underhålla. Dessutom är det det mest energieffektiva valet.

Kemikaliebolagen har för mycket att säga till om

Idag finns det stora drakar inom syntetiska köldmedier som kommer förlora mycket pengar när världen går över till naturliga val. Andreas tror att det är den största anledningen till att övergången inte går snabbare.

Stig håller med – när det finns pengar att förlora så gör man allt för att stoppa det. Men han säger också att det finns en utmaning i Norge med ventilation i kylanläggningar som kräver ett annat system med naturliga köldmedier. Idag finns det tre ventilationsproducenter i Norge och ingen har lyft ett finger på 20 år när det kommer till produktutveckling, säger han.

En annan utmaning är att många tror att det är farligt med brännbara köldmedier. Det behövs mer kunskap bland både konsulter, installatörer och fastighetsägare – något som Andreas hoppas att podden kommer bidra med framöver.

Räkna på totalekonomin – inte investeringskostnaden

Som avslutande ord vill Andreas lyfta problemet med att många endast räknar på investeringskostnaden i stället för att se totalkostnaden över flera år.

Vad kostar en anläggning i drift och underhåll? Hur energieffektiv är den? Är det framtidssäkrat? Det som är billigt nu, kan bli dyrt i framtiden.

Idag är anläggningar för syntetiska köldmedier billigare. Men när de syntetiska köldmedierna förbjuds kommer det att bli en dyr historia att byta ut hela anläggningen.

Som köpare är det viktigt att ställa frågor och krav för att få en rättvis bild av risker och kostnader. Ta med det i beräkningen när du gör ditt val.

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

Lyssna på podden med Stig och Andreas där de går in på ännu fler detaljer kring naturliga köldmedier.

Här kan du också läsa mer om fördelar och nackdelar med olika naturliga köldmedier:

Har du andra frågor om naturliga köldmedier? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@staging.enrad.se

Fler avsnitt

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven thumbnail

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven

20240627

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord thumbnail

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord

20240419

EU skärper f-gasförordningen thumbnail

EU skärper f-gasförordningen

20231109

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering thumbnail

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering

20231017

AI för kyla och värme thumbnail

AI för kyla och värme

20230816

Så påverkas du av nya f-gasförordningen thumbnail

Så påverkas du av nya f-gasförordningen

20230329

Lär dig allt om vätgas thumbnail

Lär dig allt om vätgas

20230313

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi thumbnail

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi

20230123

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler thumbnail

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

20221205

Allt du behöver veta om CO2 R744 thumbnail

Allt du behöver veta om CO2 R744

20221023

Allt du behöver veta om ammoniak R717 thumbnail

Allt du behöver veta om ammoniak R717

20220919

Allt du behöver veta om propan R290 thumbnail

Allt du behöver veta om propan R290

20220622

Regelverken för naturliga köldmedier thumbnail

Regelverken för naturliga köldmedier

20220519

Bli hållbar med rätt akustik thumbnail

Bli hållbar med rätt akustik

20220421

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.