Kyleffekt

Så här gick det till när vi hjälpte Kyleffekt att dubbla besparingen på energi och pengar hos sina kunder – samtidigt som de håller sin budget och når upp till sina tydliga hållbarhetsmål.

Våra kunder ville ha en klimatvänlig kyl- och värmelösning till ett bra pris som möter deras budget och hållbarhetsmål. Då föll valet på Enrads propan-aggregat.

Nicolas och Magnus, projektledare på Kyleffekt

Utmaning

Klimatvänligt med budget

När Medicinareberget i Göteborg och Högskolan i Borås behövde byta ut sina kyl- och värmeaggregat fick Nicolas och Magnus, projekt- och serviceledare på Kyleffekt uppdraget att hjälpa dem.

Med tydliga hållbarhetsmål och en budget att hålla sig till gällde det att hitta en klimatvänlig lösning till ett bra pris.

Enrads miljövänliga aggregat skiljer sig inte så mycket från de traditionella, vilket gör att man inte behöver byta ut så många komponenter. Bytet blir därför både tids- och kostnadseffektivt. Magnus ser dessutom flera fördelar med att Enrad tillverkar sina maskiner lokalt.

“För mig som är ansvarig för service och eftermarknad på Kyleffekt är det en stor trygghet att tillverkning sker i Borås. Om jag behöver en reservdel går det snabbt att ordna. Dessutom är det en extra bonus att handla lokalt för våra kunder med hållbarhetsmål”, säger Magnus.

Lösning

Flyttar energi mellan byggnader

På Högskolan i Borås var målet att energieffektivisera fastigheterna. Genom att koppla en skalbar Enrad-värmepump mellan fjärrkyla och fjärrvärme blev det möjligt att flytta energi mellan två fastigheter, vilket ger en dubbel besparing i både energi och pengar.

På Medicinareberget i Göteborg föll valet på två värmepumpar från Enrads Modulserie som kopplades samman via ett modulskåp.

“Den största skillnaden jämfört med lösningen vid Högskolan i Borås och projektet på Medicinareberget är att energin där hämtas via borrhål. I samband med det här uppdraget har vi också gjort en styrentreprenad för att kunna energioptimera och driftövervaka på bästa sätt”, säger Nicolas.

Resultat

Dubbel besparing på energi och pengar

Eftersom projektet är i startgroparna finns det ännu ingen data exakt på hur mycket som sparats in i dagsläget . Men genom att hålla energin lokalt i fastigheten, tror Nicolas och Magnus att de kommer att dubbla besparingen på energi och pengar.

“En energiportal finns i fastigheten för att följa upp och vi ser fram emot att redovisa resultatet framöver”, säger Nicolas.

Eftersom Enrads maskiner är enkla att underhålla, kan kunderna räkna med att spara in på service och eftermarknad.

”Det märks att Enrads aggregat är byggda av människor med kylteknisk kompetens. Du behöver inte gå in i propankretsen och arbeta, det mesta finns tillgängligt på utsidan och via display. Det tyckte jag var väldigt trevligt första gången jag driftsatte deras maskin”, säger Magnus.

Läs mer om propan R290

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Vi erbjuder kostnadsfri konsultation och besvarar gärna dina frågor. Kontakta oss direkt på telefon eller mail, eller fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss inom 24h.

Verkstadsgatan 10
504 62 Borås
+46 (0)33 297550

Fler case