The Plus

På bilden ser du The Plus, världens mest miljövänliga möbelfabrik. Så här gick det till när vi på Enrad tog fram en hållbar och energieffektiv lösning för värme och kyla till fabriken.

Om projektet

Världens mest miljövänliga möbelfabrik

The Plus är ett unikt projekt där modern miljöteknik genomsyrar allt. Företaget Vestre byggde fabriken med visionen att alla deras produkter ska ha ett evigt liv. Det möjliggörs genom att slitna möbler efter många år kan komma tillbaka till fabriken, där de sedan återställs och får ett nytt liv. Med höga miljömål behövde fabriken en lösning för kyla och värme som låg i framkant för hållbarhet och energieffektivitet.

60%

Lägre energiförbrukning än konventionella fabriker

55%

mindre växthusgaser släpps ut än i liknande byggnader.

90%

minskad energiförbrukning totalt för både byggnad och tillverkning

Utmaning

Ett komplext behov

Kyl- och värmebehovet i The Plus visade sig vara väldigt komplext, något som krävde en unik lösning. Produktionen av kyla och värme skulle fungera både för fastigheten och i lackeringsprocessen av möbler. Och de behövde vara tätt sammankopplade i ett gemensamt system.

Utöver det hade Vestre målet att The Plus skulle vara den första industribyggnaden i Norden att få certifieringen Breeam Oustanding. Certifieringen ställde höga krav på allt från byggnadsmaterial till hur byggnaden skulle värmas upp. För att nå kraven sökte Vestre kyl- och värmelösningar med naturliga köldmedier och låga GWP-värden.

Enrad har under hela den här tiden varit positiva till att hjälpa oss i en väldigt komplex miljö. Vi känner stor trygghet i att de tar hand om vårt kyl- och värmebehov så att vi själva kan ägna oss åt det vi är bra på — bygga hållbara möbler.

Lasse Nilsson, produktionschef på Vestre

Lösning

Tätt sammankopplat system

Eftersom vi på Enrad är en av de ledande aktörerna inom kyl- och värmelösningar som använder naturliga köldmedier blev vi inkopplade i projektet. Vi levererade fyra kyl- och värmepumpar till The Plus, som kopplades i ett gemensamt system. Grundenergin till värmepumparna hämtas från 17 stycken 300 meter djupa bergvärmehål. Men eftersom mycket av energin från lackeringsprocessen kan återanvändas, är det sällan de behöver använda sig av bergvärmen.

Produkterna som ska lackeras ska kunna värmas upp till 200 grader för att sedan kylas till 40 grader, en process som görs två gånger per lackering. Den processen producerar mycket överskottsenergi som återvinns för att värma upp fastigheten.

Skulle det bli för mycket överskottsenergi kan resterande energi stoppas tillbaka in i berget för att hämtas vid behov.

Enrad ligger långt fram i utvecklingen av hållbara värmepumpsalternativ och är också flexibla i sitt åtagande – i vårt fall genom den komplicerade styrningen av värmesystemet som vi förstått ligger utanför Enrads normala leveransomfattning.

Lasse Nilsson, produktionschef på Vestre

Resultat & Mål

Maximal energiåtervinning

Med hjälp av övervakningssystemet IWMAC övervakas temperaturer och flöden. På så sätt går det att kontrollera vilka ventiler som är öppna, vilka som är stängda, vilka motorer som går och hastigheten på fläktarna. Det säkerställer att värme- och kylpumparna ger maximal energiåtervinning.

Så länge temperaturen är över fem grader är The Plus självförsörjande på energi för att värma upp byggnaden. Det finns andra saker som spelar in, som till exempel att byggnaden är välisolerad. Men en stor del beror på de sammankopplade kyl- och värmepumparna i produktion och byggnad. Målet är att The Plus ska vara helt självförsörjande på förnybar energi från sol, vind och vatten år 2025, oavsett utomhustemperatur.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Vi erbjuder kostnadsfri konsultation och besvarar gärna dina frågor. Kontakta oss direkt på telefon eller mail, eller fyll i kontaktformuläret så hör vi av oss inom 24h.

Verkstadsgatan 10
504 62 Borås
+46 (0)33 297550

Fler case