Allt du behöver veta om Isobutan R600A

I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om isobutan R600A. Här berättar vi om köldmediets fördelar och nackdelar och vilka applikationer det passar för.

Isobutan R600A är ett kolvätebaserat köldmedium som ofta används i kyl- och frysapplikationer för hushållskylning och kommersiell kylning. Köldmediet har blivit ett populärt val tack vare dess höga termiska ledningsförmåga. Isobutan R600A tillhör samma HC-grupp som propan R290 och propen R1270 och ersätter ofta köldmedierna R12 och R134a.

Isobutan R600A – ett miljövänligt köldmedium

Som du säkert känner till är f-gaser skadliga för miljön. Därför har EU beslutat att fasa ut syntetiska köldmedier på grund av dess höga GWP-värde och utsläpp av PFAS. Med den uppdaterade f-gasförordnigen och förslaget att förbjuda PFAS måste du som fastighetsägare, konsult eller installatör snabbt gå över till naturliga köldmedier, exempelvis isobutan.

Isobutan R600A har nämligen en låg global uppvärmningspotential (GWP-värde 3). Dessutom är isobutan R600A en lätt och naturlig gas som inte släpper ifrån sig några skadliga ämnen som PFAS eller TFA. Det gör R600A till ett bra köldmedieval nu och i framtiden.

Läs mer om andra naturliga köldmedier här.

 

Isobutan R600A och energieffektivitet

Isobutan R600A har en hög termisk ledningsförmåga, vilket ger effektiv kylning och snabbare absorption av värme. Det gör att det behövs en mindre mängd isobutan för att utföra samma process som många andra köldmedier – en energieffektiv lösning som minskar både energiförbrukningen och driftskostnaderna.

 

Nackdelar med isobutan R600A

Det finns dock vissa nackdelar med isobutan R600A. Köldmediet är A2-klassat på brandfarlighetsskalan vilket betyder att det är lättantändligt. Därför krävs extra säkerhetsåtgärder för att minska risken för brand eller explosion. Med dagens regelverk och standarder är det här inga problem och alla anläggningar med brandfarliga köldmedier har den säkerhet som krävs. Vi på Enrad har lång erfarenhet av att använda isobutan. Undrar du hanterar det bäst så hjälper vi dig gärna vidare. Kontakta oss på info@staging.enrad.se så hjälper vi till.

Läs mer om andra köldmedier:
Propen R1270
Propan R290
Koldioxid R744
Ammoniak R717

Annan läsning:
GWP-värde och hur det beräknas
Kylaggregat och användningsområden

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

 

Kundcase