EU skärper f-gasförordningen

EU har beslutat att skärpa f-gasförordningen. Vad innebär det för dig inom kyla och värme? För många innebär skärpningen stora förändringar på kort tid som kan vara kritiska för din verksamhet.


I det här poddavsnittet pratar vi med Viktor Ölén från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen som berättar mer om vilka anpassningar du måste göra för att hålla EU:s regler.


Uppdatering: Sedan vi gjorde den här podden har revideringen av f-gasförordningen blivit godkänd. En av de största effekterna är att tillgången på HFC-köldmedier kommer att begränsas kraftigt 2030.



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Lyssna

EU har beslutat att skärpa f-gasförordningen

En revidering av f-gasförordningen har trätt i kraft vilket innebär flera skarpa förbud. Målet är att fasa ut de klimatfarliga f-gaserna helt och hållet.

I poddavsnittet ”EU skärper f-gasförordningen” gästas vi av Viktor Ölen, teknisk expert på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Han och Andreas Bäckäng, VD på Enrad, diskuterar de nya förbuden och vad de kommer innebära för dig som konsult, fastighetsägare och installatör.

Uppdatering februari 2024:

Sedan vi gjorde den här podden har revideringen av f-gasförordningen blivit godkänd. En av de största effekterna är att tillgången på HFC-köldmedier begränsas kraftigt 2030. Läs sammanfattade insikter eller lyssna på podden för mer info om vad som kommer ske framöver.

Från 180 miljoner ton till noll koldioxidekvivalenter

Den nuvarande f-gasförordningen kom till 2014. Sedan dess har flera, bland annat vi på Enrad, drivit på för att skärpa den ytterligare. Under våren 2023 kom EU-kommissionen med ett förslag om att revidera förordningen.

För att ett förslag från EU-kommissionen ska gå igenom behöver både Ministerrådet och Parlamentet komma överens om alla punkterna och godkänna. Nu har de tre parterna nått en överenskommelse som kommer innebära skarpare förbud som skyndar på utfasningen av HFC-köldmedier. Det tog sin tid, vilket inte är så konstigt med tanke på att revideringen bestod av hela 204 sidor. Det saknas dock fortfarande ett sista godkännande av Ministerrådet, men eftersom detta arbetats fram i samråd med dem under lång tid, är det inte troligt att några fler ändringar kommer göras.

Viktor berättar att ett av de mest revolutionerande besluten i den nya förordningen är att vi i stället för att fasa ner f-gaserna, ska plocka bort dem från marknaden helt och hållet till år 2050. Från 180 miljoner ton koldioxidekvivalenter, som var det man fick lov att sätta på marknaden enligt den första f-gasförordningen, ska vi alltså ner till noll.

Andreas tycker att det är en fantastiskt nyhet, men att det fortfarande går för långsamt. Eftersom f-gasförordningen kom ut redan 2014 så har vi vetat i många år att de här kemikalierna är dåliga för miljön och man borde agerat snabbare.

Med det sagt är det ett välkommet beslut – om än lite sent.

Detta här behöver du ha koll på kring f-gas förordningen

År 2050 är som sagt fortfarande långt fram i tiden och även om alla tjänar på att redan nu tänka på miljön, så är känslan att det finns gott om tid innan du behöver göra något.

Men i den nya revideringen står det också att redan 2027 kommer vi endast få sätta 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter på marknaden – ett beslut som kommer påverka branschen kraftigt.

Enligt Viktor behövs ungefär 20 miljoner ton för att fylla på dagens läckande aggregat. Så även om det inte kommer finnas nollförbud på HFC-köldmedier inom den närmaste framtiden, kommer all köldmedia gå åt till att fylla på befintlig utrustning. Man kommer därför inte kunna bygga nya anläggningar eftersom det inte kommer finnas tillräckligt mycket köldmedier till hands.

Ett annat förbud som träder i kraft 2032 är mot de så kallade enhetsaggregaten som idag används i många villor. Det kommer inte vara tillåtet att sälja den typen av mindre enheter med f-gaser överhuvudtaget – en glädjande nyhet för miljön.

Investera i aggregat med naturliga köldmedier

Även om det går långsamt tycker Viktor att en stor vinst med de nya förbuden är att de sänder en stark signal till marknaden om att de här ämnena inte är bra.

Det innebär att om du som fastighetsägare ska investera i nya aggregat kommer du tjäna på att redan nu skaffa ett aggregat som inte kommer förbjudas inom några år. Och då är det aggregat för naturliga köldmedier som gäller eftersom även HFO är på väg bort från marknaden, något du kan höra mer om i det här poddavsnittet.

Har man en miljö- och hållbarhetsprofil på sitt företag så är det inte heller bra att köpa anläggningar som EU redan idag säger är dåliga och vill förbjuda inom en överskådlig framtid.

Med minskad tillgång av HFC-köldmedier och mer kunskap om hur detta påverkar klimatet, kommer det inte vara många som vill köpa nya aggregat för den här typen av köldmedier. Förhoppningsvis snabbar det på utfasningen ännu mer.

Vi behöver satsa ännu mer på utbildning

Andreas berättar att Enrad nyligen spelat in filmer som ska utbilda dig som installatör i hanteringen av naturliga köldmedier. Ta del av filmerna och boka in dig på en kostnadsfri kurs här. Många satsar mer på utbildning om naturliga köldmedier. Men det behövs fler företag och skolor som utbildar om vi ska hinna ge alla kunskapen de behöver inför omställningen.

Ännu en nyhet i den nya f-gasförordningen, är kravet att man ska kunna hantera naturliga köldmedier för att ta ett f-gas certifikat eller förnya det man har, säger Viktor.

Utbildning är det viktigaste vi kan göra just nu för att övergången till naturliga köldmedier ska kunna göras på ett säkert sätt. På Enrad har vi utbildat i många år och det finns mycket kunskap att hämta i vår podd, akademi och på vår hemsida. I början av 2024 kommer vi dessutom att starta webinars för att utöka kunskapen ännu mer.

Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med naturliga köldmedier:

Vill du veta mer om hur f-gasförordningen kommer påverka dig?

Lyssna på podden med Viktor och Andreas där de går in på ännu fler detaljer. Vi har även pratat med Viktor om f-gasförordningen i ett annat avsnitt som ni kan lyssna på här.

Har du frågor om naturliga köldmedier? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@staging.enrad.se

Fler avsnitt

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven thumbnail

Så kommer Vasakronan ”förbi och fram” bland klimatkraven

20240627

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord thumbnail

Geoenergi – Grön värme och kyla under jord

20240419

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering thumbnail

Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering

20231017

AI för kyla och värme thumbnail

AI för kyla och värme

20230816

Så påverkas du av nya f-gasförordningen thumbnail

Så påverkas du av nya f-gasförordningen

20230329

Lär dig allt om vätgas thumbnail

Lär dig allt om vätgas

20230313

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi thumbnail

Så påverkas ditt företag av EU:s taxonomi

20230123

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler thumbnail

Allt du behöver veta om solceller och hybridpaneler

20221205

Allt du behöver veta om CO2 R744 thumbnail

Allt du behöver veta om CO2 R744

20221023

Allt du behöver veta om ammoniak R717 thumbnail

Allt du behöver veta om ammoniak R717

20220919

Allt du behöver veta om propan R290 thumbnail

Allt du behöver veta om propan R290

20220622

Regelverken för naturliga köldmedier thumbnail

Regelverken för naturliga köldmedier

20220519

Bli hållbar med rätt akustik thumbnail

Bli hållbar med rätt akustik

20220421

Köldmedier – hur ser framtiden ut? thumbnail

Köldmedier – hur ser framtiden ut?

20220322

Digitala utbildningar

Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?

I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.

Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?

Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.