Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering
I det här avsnittet lär vi ut hur du kan sänka dina elkostnader genom energieffektivisering. Oavsett om du är fastighetsägare, VVS-konsult eller privatperson är det här ett avsnitt som är högaktuellt.
Några av ämnena vi diskuterar är:
- Vilka lösningar för energieffektivisering bör du använda?
- Hur ser framtidens energilösningar ut?
- Hur kan du jobba med både effektivisering och besparing av energi?
I studion har vi med oss en expert på ämnet, Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen. Dessutom gästas vi som vanligt av Andreas Bäckäng, vd, Enrad och moderator Gunnar Oesterreich.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lyssna
Så sänker du dina elkostnader med energieffektivisering
De senaste åren har det debatterats högt och lågt kring hur vi ska möta vårt enorma behov av energi. Förslagen har avlöst varandra och det kan vara svårt att veta vilken åtgärd som faktiskt är den bästa.
I det här poddavsnittet får vi lyssna på Lotta Bångens, vd för Energieffektiviseringsföretagen och Andreas Bäckäng, vd för Enrad, som diskuterar energieffektivisering.
De pratar om skillnaden mellan att spara och effektivisera energi. Du får också höra deras tankar kring framtidens elbolag och varför fler företag borde samarbeta med varandra.
Lyssna på avsnittet eller läs sammanfattande insikter från deras samtal.
Vad är egentligen skillnaden på energieffektivisering och energibesparing?
Många blandar ihop begreppen energieffektivisering och energibesparing. Lotta förklarar att både besparing och effektivisering fungerar för att sänka dina elkostnader, men det senare är mer långsiktigt.
Ett tydligt exempel på besparing är det svenska folket lyckades med under 2022. Ett år då många hamnade i chocktillstånd av de dyra elräkningarna som till stor del orsakats av kriget i Ukraina. Då lyckades vi spara in cirka 20% av elförbrukningen genom att släcka ner och stänga av.
Problemet är att varken människor eller företag orkar eller vill göra avkall på komfort och funktion under längre perioder. Det innebär att nästa gång vi får en liknande höjning, kommer vi troligtvis inte spara lika mycket. Då har vi redan vant oss vid de höga priserna.
Finns det andra alternativ än att behöva göra avkall på bekvämlighet och funktion?
Svaret är enligt Lotta energieffektivisering vilket handlar om att på bästa sätt ta vara på energi.
En snabb åtgärd skulle till exempel kunna vara att byta ut alla fönster mot moderna glas som isolerar bättre. Förutom att det sänker din energianvändning, får du många andra fina effekter. Det blir tystare inomhus och det öppnar upp större ytor i din bostad, då många inte utnyttjar området precis vid fönstret idag eftersom det är för kallt.
Energieffektivisering börjar ofta med ett behov
Andreas berättar om en testrigg på Enrad som finns till för att provköra maskiner innan leverans. Från början var tankarna inte isolerade. Men på grund av de höga temperaturerna behövde detta åtgärdas för att människor som arbetade med och nära tankarna inte skulle bränna sig på dem.
Isoleringen gör så att varmvattnet finns kvar i flera dagar och används numera för att värma upp hela fastigheten. Det gjorde alltså stor nytta för energiförbrukningen utan att det egentligen var målet från början.
Lotta säger att andra behov ofta är början till energieffektivisering. Tänk dig att du sitter på din altan och blir bländad av solen. Du installerar markiser för att kunna se bättre och plötsligt behöver du inte längre kyla fastigheten eftersom markisen gör det åt dig.
Det är ett helt annat behov som startar processen. Men det spelar ingen roll så länge det blir gjort, konstaterar Lotta.
Energieffektiviseringens dubbeleffekt
Sedan den stora höjningen av elpriser har svenska folket fått kompensation för sina elräkningar.
Men både Andreas och Lotta tycker att pengarna borde användas till energieffektivisering i stället och att politiker borde satsa de pengarna på nya tjänster som gör stor skillnad för elförbrukningen. Till exempel berättar Andreas att många värmepumpar har en smart/priced option som justeras efter priset på elen.
Den håller nere energiförbrukningen när det är som dyrast vilket i sin tur leder till att du håller nere pådraget vid energitoppar. Genom att använda smarta tjänster och göra andra insatser som att isolera hus och fastigheter, sänker du dina egna kostnader samtidigt som du hjälper till att sänka elpriset i hela samhället.
Lotta nämner en rapport som visar att om Europa sänker elförbrukningen med 10%, skulle priserna gå ner till samma nivå som innan kriget i Ukraina startade.
Det är alltså det som blir den fina dubbeleffekten av att satsa långsiktigt på energieffektivisering i stället för att kompensera enskilda personer för dyra elräkningar. I slutändan skulle alla vinna på det.
Nya affärsmodeller för energibolagen
Idag köper du el från ett bolag medan ett annat installerar element och ett tredje byter ut dina fönster. Det är många företag inblandade för att värma en fastighet.
Men Lotta ser en ny affärsmodell framför sig där du inte längre köper el – du köper 21 grader inomhus och du köper ljus.
Som ett första steg i det arbetar Energieffektiviseringsföretagen på att försöka få fler bolag att samverka med varandra.
Målet är att hitta företag som kan bli spindeln i nätet för och skapa en helhetslösning för energieffektivisering. Det skulle innebära att när kunden får problem med värmen vänder de sig till ett företag i stället för att som idag bli bollad mellan olika leverantörer där ingen tar ansvar för helheten.
Andreas berättar att det är en liknande situation i kyl- och värmebranschen. Det blir spretigt eftersom det ofta är så många olika företag som är inblandade när man ska värma och kyla en fastighet.
Andreas berättar vidare om ett väldigt lyckat exempel på hur det kan fungera när ett företag får helhetsansvar. När Enrad fick i uppdrag att kyla och värma världens mest miljövänliga möbelfabrik, fick de ansvar för alla delar av processen. Det gjorde att de enklare kunde bygga system som samspelar med varandra för att återanvända och effektivisera energiförbrukningen.
De smarta lösningarna ledde till att Enrad fick European Heat Pump Award. Här kan du läsa mer om arbetet med möbelfabriken The Plus.
Både Andreas och Lotta är helt övertygade om att helhetslösningar är framtiden. Både för energibranschen och för kyl- och värmebranschen.
Det gäller att hoppa på energitåget redan nu
Energibolagen har levererat el på samma sätt i hundratals år. Det är först på senare tid de har fått konkurrens av nya aktörer som bland annat säljer Greenergy och Energy as a service.
Andreas spår att Energy as a service kommer växa snabbt på marknaden och konkurrerna hårt mot de stora energidrakarna.
Vid en sådan omställning är det inte ovanligt att företag som inte hänger med i svängarna försvinner – precis som med Nokia när smarta telefoner tog världen med storm.
Antagligen kommer det sluta med några stora vinnare och destu fler förlorare. Det gäller att hoppa på energitåget innan det är för sent.
Lotta säger avslutningsvis att om du inte vet var du ska börja, effektivisera små delar i taget. Hon tycker också att fler borde göra som Andreas – sprida kunskap och prata om energieffektivisering så att människor får upp ögonen för hur det kan påverka oss i stort.
När fler använder smarta lösningar som minskar elförbrukningen kommer hela samhället gynnas av det. Inte minst du som fastighetsägare och villaägare.
Vill du veta mer? Lyssna på podden med Lotta och Andreas – där de går in på ännu mer detaljer kring energieffektivisering.
Behöver du hjälp med att energieffektivisera din fastighet? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet av att utveckla energieffektiva kyl- och värmesystem som använder naturliga köldmedier. Hör av dig till oss på info@staging.enrad.se så hjälper vi dig.
Mer läsning
• EU:s storsatsning på värmepumpar • EU:s nya gröna giv – klimatvänliga köldmedium centralt • Olika värmesystem – fördelar och nackdelar
Digitala utbildningar
Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?
I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.
Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?
Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.