Lär dig allt om vätgas
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Lyssna
Lär dig allt om vätgas
En del säger att vätgas är lösningen på klimat- och energifrågan. Andra dömer ut det som ineffektivt. Många tänker att det är farligt på grund av explosionsrisken.
Men hur farligt är vätgas egentligen? Kan privatpersoner använda det till sina villor eller har vätgasen bara en framtid inom industrin?
Det och mycket mer diskuterar vi i avsnittet Allt om vätgas där vi har med oss Helena Sundbäck, energikonsult på Bengt Dahlgren, Hans-Olof Nilsson, grundare av Nilsson Energy och som vanligt: Andreas Bäckäng, grundare av Enrad.
Lyssna på avsnittet eller ta del av våra insikter av samtalet.
Från industrin till tunga fordon
Inom industrin är vätgas inget nytt ämne, där har det använts i över 100 år. Men nu börjar fler och fler få upp ögonen för vätgas. Bland annat används det redan nu för att ersätta diesel och bensin i tunga lastbilar så att transporterna blir utsläppsfria.
Idag använder vi elbilar som ett miljövänligt alternativ till drivmedel. Men Hans-Olof förklarar att el inte funkar lika bra för lastbilar och långtradare, då ett batteri till ett tungt fordon skulle kunna väga uppemot sju ton. Det gör bland annat att man tappar lastkapacitet. Dessutom skulle det behövas många laddpunkter vid lastbilscentraler som kan hantera att ladda upp flera batterier samtidigt – på en rimlig tid.
Om för många laddar på samma gång finns det risk att det kortsluter en hel stad. Med vätgas däremot, skulle man kunna få samma räckvidd som ett batteri på sju ton, och fylla flera tankar samtidigt på 15–20 minuter.
50 tankstationer med vätgas inom 5 år
En utmaning med vätgas är att det inte finns tillräckligt många tankstationer ännu.
Idag finns en produktionsanläggning i Mariestad där Nilsson Energy producerar vätgas till tankstationer med hjälp av solceller. Under 2023 byggde ett systerbolag ytterligare sex tankstationer runt om i landet och inom fem år är planen att det ska finnas 50 stycken.
Men Hans-Olof tror att fler aktörer kommer sätta upp egna stationer för vätgas, och när det finns tillräckligt många kommer vi även kunna köra vätgasdrivna personbilar.
Hur farligt är vätgas? Så här säger räddningstjänsten
Pratar du med någon som arbetar inom industrin kommer de förmodligen inte uttrycka särskilt mycket oro över vätgasens explosionsrisker. Men nu när det ska ut hos allmänheten, är det många som minns kemilektionerna i högstadiet där man fick lära sig om hur explosivt och farligt det kan vara.
Helena säger att vätgas kan bli farligt om man inte vet hur man ska hantera det. Därför behöver de som ska arbeta med vätgas utbilda sig. Idag finns det dessutom så mycket säkerhet kring ventiler, sensorer, övervakningssystem och tryckmätning att en vanlig gasolgrill är en större fara för allmänheten.
Andreas drar en parallell till naturliga köldmedier, som var standard på 1800-talet innan man skapade syntetiska köldmedier. Nu är de syntetiska köldmedierna på väg att fasas ut på grund av dess negativa påverkan på miljön. Lär dig mer om det i det här poddavsnittet.
Men på den tiden hade man inte samma säkerhetstänk som idag och aggregaten var inte tillräckligt utvecklade vilket gjorde att det skedde en del olyckor. Nu finns det mycket mer säkerhet kring naturliga köldmedier. På Enrads Academy kan du utbilda dig i hanteringen av det.
Helena har pratat om vätgas med räddningstjänsten, som säger sig vara mer oroad över batterilager. Du behöver nämligen inget tillstånd för att ha bilbatterier hemma i garaget. När det uppstår en termisk rusning i ett bilbatteri så kan det börja brinna och massor av farliga gaser kommer ut.
Däremot finns det tydliga säkerhetsregler kring vätgasanläggningar, vilket gör att även om de läcker skulle det bli mindre farligt för räddningstjänsten att ta hand om.
Hans-Olofs hus behöver inget elnät – har fått 6500 besökare på åtta år
Hans-Olof har alltid varit intresserad av teknik. Han har lyssnat på många föredrag om energieffektiva hus och hängt med i debatterna kring ämnet. En del påstår att solceller är omöjliga att förlita sig på i Sverige då vi har för lite sol, medan andra säger att det visst går.
Hans-Olof blev nyfiken på om, och hur, det skulle funka. Så när han fick chansen att bygga ett hus från grunden, bestämde han sig för att bygga en villa som inte är beroende av elnätet. Han satte solceller på taket och fasaden samt en friggebod på tomten med tekniska lösningar och vätgaslager.
Vätgastanken han placerat i friggeboden lagrar överskottsenergin från solcellerna över sommaren. Den energin använder Hans-Olof sedan för el och värme på vintern.
Att vätgas är ett ämne många är nyfikna på är tydligt. Hans-Olof har fram till idag fått över 6500 självinbjudna besökare i sin villa.
Många jämför kostnader på fel sätt idag. Helena tipsar om hur du kan tänka.
Att alla villaägare redan nu skulle bli självförsörjande inom energi med hjälp av ett vätgaslager är inte troligt. Det skulle bli för dyrt för många.
Precis som med alla övergångar blir prislappen högre i början. Samma priskurva har vi sett på till exempel övergången till solceller. Först var det dyrt, sen stannade priset upp ett tag på grund av pandemin, och nu kan vi se att priserna går neråt. Även övergången från syntetiska till naturliga köldmedier visar samma kurva.
Vätgaser är inget undantag och i dagsläget är komponenterna relativt dyra. Behållarna som ska kunna hålla det extremt höga trycket som behövs för att komprimera vätgas är det som kostar mest.
Men Helena förklarar att hur dyrt det faktiskt är beror mer på vad vi jämför med. Vi måste byta ut dagens system mot något som är snällare mot miljön. Därför kan du inte jämföra vätgas med det som finns på marknaden idag. Det blir en felaktig jämförelse där det dåliga som vi inte kan ha kvar, blir billigt.
Men när vi får en större volym och efterfrågan på vätgas, kommer priserna pressas ner. Dessutom kommer produkterna bli bättre när fler använder och utvärderar. Helena säger att det är viktigt att vi vågar testa. Att vi är öppna för nya lösningar och framförallt att vi vågar misslyckas. För den perfekta lösningen kommer inte att komma direkt – vi behöver justera och finslipa.
Hur ska vi då komma igång med vätgaslager till fastigheter?
Om ett villaområde skulle gå samman och ha ett gemensamt vätgaslager hade det redan nu blivit lönsamt. Visst hade det blivit en initial kostnad, men till priset av mindre miljöpåverkan och låga elräkningar för all framtid. Med tanke på vad villor kostar, är den initiala summan inte så hög ändå.
Säkra din framtida ekonomi med rätt utbildning
Hans-Olof avslutar samtalet med ett tips till teknikintresserade som funderar på vad de ska göra i framtiden: satsa på att utbilda dig inom omställningsenergi. Det är stora förändringar på gång, och det saknas tusentals kunniga människor som förstår helheten i de nya energisystemen.
Glöm olja och allt som varit och satsa på förnybar energi som sol och vind. Där kommer det finnas jobb, inte minst på Hans-Olofs eget företag Nilsson Energy.
Vill du veta mer om vätgas?
I poddavsnittet går Andreas, Hans-Olof och Helena in på ännu fler detaljer kring vad det är, och hur du som fastighetsägare, konsult och villaägare kommer få nytta av vätgas framöver.
Har du frågor om naturliga köldmedier? Vi på Enrad har över 15 års erfarenhet från branschen och svarar gärna på alla dina frågor. Maila oss på info@staging.enrad.se
Här kan du läsa mer olika naturliga köldmedier: Propen R1270 Propan R290 Koldioxid R744 Ammoniak R717 Isobutan R600A
Digitala utbildningar
Vill du lära dig mer om naturliga köldmedier?
I vår kostnadsfria utbildning får du större kunskap om de regler som gäller vid projektering och installation av kyl- och värmeanläggningar som använder naturliga köldmedier.
Är du redo att ta klivet mot ett klimatneutralt samhälle?
Då vill vi gärna höra från dig! Vi förstår att det kan finnas en del frågetecken när du står inför att byta ut det du är van vid mot något nytt. Men vi finns här för att besvara alla dina frågor, vare sig det handlar om våra produkter eller om naturliga köldmedier överhuvudtaget.